Изкупуват костилки от череши за гориво

кюстендилските череши

кюстендилските череши

Костилките от кюстендилските череши все по-често се изкупуват, за да се ползват като алтернативно гориво за отопление. Това се прави заради икономии, макар тази пролет цената за костилките да се повиши. Преди години те се вземаха без пари, а после се предлагаха за около 20 лева за тон. В момента 1 тон костилки струва около 120-150 лева. Преди да се горят, но само в специални печки, те се сушат около 2-3 седмици. За отоплението през зимата на едно семейство са необходими поне 1,5 тона. Неприятна при горенето е силната миризмата.

Костилките обаче не могат да се горят в обикновени печки, тъй като са много калорични и създават изключително висока температура. Възможно е дори печката да избухне, тъй като при горенето костилките отделят и газ, който създава силно налягане.

В момента в Кюстендилско се берат последните череши. Изгнилите от дъждовете плодове отиват за ракия или се прибират костилките им за горене през зимата. Около 1/3 от реколтата остана по дърветата необрана – плодовете мухлясаха от дъждовете и влагата. За джибри се брулят с прът по-запазените от дъжда. Изкупната цена за тях е от 20 до 35 стотинки за килограм. Повечето овощари събраха в бидони късните сортове череши и ще ги варят на ракия през есента. Само в Драговищенско все още берат за консумация при цени от 2 лева за килограм.

В района на Дупница черешоберът приключи с курбан за празника на св. Неделя, отбелязан на 8 юли.

Благословеното ястие беше раздадено в екоградината в местността Черна нива край пътя между Кюстендил и Дупница, един от най-проспериращите овощарски обекти в района. Наскоро от градината, засадена на площ от около 250 декара от доайена сред овощарите – Кирил Димитров на 75 години, изпратили от вкусните плодове и на Светия Синод, за да почерпят архиереите, както правят всяка година. Щайгите занесъл архирейският наместник на Дупница отец Георги Паликарски.

  Пускат нова тол система през август и електронни винетки от 2019 г.

Курбан за края на черешобера в Черна нива се прави от 20 години. Заради ниските изкупни цени от 50-60 стотинки за килограм тази година градината е на загуба. До миналата седмица брали и за прясна консумация, и за сушилнята в кюстендилското село Раждавица, но от понеделник останалото по дърветата ще се брули с пръти и ще се събира за ракия.

източник: standartnews.com